dimecres, 13 de novembre del 2013

CONCLUSIONS SOBRE EL CANVI CONCEPTUAL

El primer aspecte a considerar és que vaig iniciar l’estudi d’aquesta assignatura amb l’objectiu de comprendre quina era l’estreta relació entre ciència, tecnologia, societat i educació en tant que la impressió que em vaig endur del meu coneixement en relació a aquests conceptes després d’haver realitzat el mapa de l’avaluació inicial em va demostrar que aquest coneixement era força làbil. Parlar de societat, de tecnologia, d’educació... havia de significar molt i molt més i el seu abast conceptual havia d’anar molt més enllà del que aquell mapa reflectia. Aquest primer mapa era simple i no expressava en absolut ni la complexitat ni la magnitud dels conceptes que hi apareixien en quant a relacions entre ells i en quan a significat dels conceptes a partir d’aquestes relacions. Per tant, conscient que la meva comprensió era inadequada, hi ha hagut una clara intencionalitat d’aprenentatge per part meva.
Només fent una ullada al mapa inicial i al mapa actual es pot observar que l’entramat de relacions s’ha enriquit i ampliat enormement; així mateix, les respostes a les preguntes curtes que vaig donar a l’avaluació inicial en ocasions variarien i en d’altres, si més no, les puc argumentar parlant amb més propietat.
Tot això ha tingut lloc mercès a la metodologia  emprada al llarg de l’activitat anterior que, més enllà de exigir dedicar unes sessions d’estudi al material recomanat, s’han hagut de posar en joc els coneixements amb tècniques argumentatives al llarg d’un debat en el que la informació dels materials s’ha passat pels filtres deterministes que ens ha tocat defensar, fet que ens ha obligat a reflexionar sobre els conceptes des d’una postura determinada, tot i defensant postulats de companys del mateix bàndol aportant més arguments que defensessin la seva tesi, i en contraposició a altres arravatant postures del bàndol oposat... Tota aquesta sèrie de condicionants ens han obligat a aprofundir més en els conceptes i les relacions entre ells per tal de complir amb l’objectiu. Finalment la representació de tota aquesta informació en un mapa conceptual ens ha obligat a reorganitzar les idees de manera que s’estableixi un ordre i una jerarquia entre elles, propis d’un coneixement més complex. Per tant la tasca cognitiva que hem dut a terme ha suposat molt més que una simple lectura i la resposta a preguntes sobre aquesta, ha suposat aprenentatge significatiu tal com demostra l’anàlisi comparativa que he anat fent al llarg de tot aquest treball de síntesi. Aquest aprenentatge s’haurà donat en més o menys mesura en cada alumne, però m’atreviria a dir que la diferència entre com cadascú de nosaltres representava les relacions entre CTSE abans d’iniciar l’estudi  i com les representa ara és si més no significativa. Hi ha hagut per tant un canvi conceptual, producte del treball realitzat, amb una actitud activa per part meva i en col·laboració i també en oposició però sempre amb interacció amb els companys, aprenent uns dels altres en el debat, en el fòrum en l’auto i coavaluació... i del compromís cognitiu amb l’aprenentatge que ha permès que superés el compromís conceptual amb l’experiència prèvia, compromís cognitiu que continuo tenint així com la certesa que l’ampliació i/o canvi conceptual han de continuar.


MAPA 2

Aquest és el mapa que vaig fer després de l'estudi dels materials i la realització del debat. Ha canviat oi?

dijous, 7 de novembre del 2013

EL BIG BANG, L'ORÍGEN DELS PLANETES


el big bang, l'origen dels planetes from lluchinfantil on Vimeo.
M'agradaria compartir amb vosaltres un treball que vam fer el curs passat amb els nens i nenes de la classe de la Font dels Peixos de l'escola Ernest Lluch d'Abrera.
El vídeo el vam fer com a cloenda del projecte sobre els planetes, el segon trimestre de P5. És una síntesi d'algunes de les moltes coses que van aprendre al llarg del projecte... hi ha molt més, va ser un tema que va donar tant de si!
Les imatges són d'un conte que ens va portar un nen i les veus són dels alumnes de la classe, el text està transcrit d'afirmacions que van fer els nens a la rotllana quan fèiem memòria de quantes coses havíem après...
El comparteixo amb vosaltres perquè crec que pot ser un exemple de com les TIC poden ajudar a reestructurar la informació que tenim d'un tema per tal de poder-la explicar de manera que resulti entenedora per a tothom i com contribueixen a l'aprenentatge significatiu.
Desitjo que us agradi!!!

dimecres, 6 de novembre del 2013

SÍNTESI DEL DEBAT

Una idea que m’ha obert els ulls sobretot en relació als temes que s’han tractat en el debat ha estat la que he escoltat en un vídeo de you tube i que transcric a continuació: “Està ocorrent una revolució social que està aplegant a les aules. Les revolucions tenen un període molt curiós en el que tirem avall les institucions però encara no tenim una altra estructura que mana i ara estem en aquest període...” de Jordi Adell, professor de la Universitat Jaume I de Castelló.
On li veig la relació amb el debat que hem estat duent a terme els darrers dies?
Doncs en aquest debat, en el fil sobre l’elaboració/transmissió de coneixement/aprendre fent sembla que hi ha hagut força consens entre sociodeterministes i tecnodeterministes en la necessitat de revisar l’actuació dels docents pel que fa a com hem d’ajudar els alumnes a, uns diem a que adquireixin coneixements, i uns altres diuen a transmètrer-los... i el paper que tenen les TIC en la personalització dels aprenentatges... En paraules de Jordi Adell, tirem avall de forma massiva l’institució. Però quants de nosaltres hem estat capaços de posar exemples pràctics de com es pot fer això? Dubtem de l’ús que se’n pugui fer de les TIC, però poques intervencions exemplifiquen amb situacions escolars pràctiques un ús d’aquestes en pro de la personalització i en pro de la significativitat dels aprenentatges. Potser és que en realitat encara, tot i que veiem la necessitat, no estem preparats per portar-ho a la pràctica! I això que tots estem en el camp de l’educació, la majoria de nosaltres som mestres i “mig” psicopedagogs i joves o relativament joves! Encara no tenim prou clara l’estructura que mana.
En aquest sentit valoro les meves intervencions al fil sobre  l’elaboració/transmissió de coneixement/aprendre fent com a coherents i encertades tot i fent referència a les aportacions dels altres companys i contrargumentant la postura tecnodeterminista, en tant que crec que, en la mesura que els meus coneixements m’han permès i des del rol que em tocava, he fet una petita pinzellada de com n’és d’important la dinàmica que hi ha d’haver en una aula per dotar de significat els aprenentatges dels alumnes i a l’hora quin ús podriem fer de les TIC per tal que l’aprenentatge de la tecnologia també sigui significatiu.
Escoltant la xerrada uns minutets més enllà del seu inici, on apareix la tesi que he aportat, el professor Jordi Adell fa una petita consulta al seu públic per tal de saber quin és el domini general, entre ells, de determinades aplicacions. El resultat és que un percentatge molt alt de la sala coneix el Feacebook, no tants són bloggers i gairebé cap coneix Google wave, una eina que segons el professor Jordi Adell és ideal per treballar en grups reduïts.
Penso que aquests mateixos percentatges del què coneixem i el què no es podrien extrapolar perfectament al món dels docents, i això no fa més que confirmar-me la tesi que vaig expressar en el fil El León Dormido “Estem vivint en un món que corre més del que molts podem seguir, on les necessitats són provocades pels vertiginosos canvis i aquests pels avenços tecnològics, que si, proporcionen progrés, però a l’hora generen el malestar de no poder cumplir amb les expectatives. On és doncs la democratització, l’equitat...?” i que, per tant, també valoro com a coherent i sobradament argumentada partint de la postura sociodeterminista; he de dir però que en aquest fil m’ha resultat més difícil que en l’anterior defensar aquesta postura i he trobat en ell arguments de tecnodeterministes que de cap manera podia rebatre, potser perquè en el fons, tot i que no em situo a cap extrem, jo tingui més de tecnodeterminista.
Tant en un fil com a l’altre, m’agradaria destacar l’aportació de la Judith Surroca Solé tant per la seva claredat en l’exposició d’arguments com per la convicció amb la que ha parlat des del seu punt de vista tecnodeterminista i també pel fet que ha tret a la llum petites mancances que tenia el debat que estavem duent a terme en un dels fils, mancances que jo també hi he trobat i que reflexo unes línies més amunt en aquesta  síntesi. Arrel de la seva intervenció m’he replantejat com havia de ser la meva en un dels fils i, tot i que no la responia a ella sino a l’Alejandro, he respost en la mesura del que estat capaç al que ella suggeria en la seva conclusió: “Us llanço una pregunta: considerant que les TIC per si soles no poden canviar les pràctiques educatives (no són EL mitjà, sinó un més), com podem fer que aquestes ens ajudin a la reflexió i disseny de processos innovadors que respectin les intel·ligències múltiples a través de la personalització?En què ha de focalitzar l’escola la seva acció educativa?” Valoro per tant també que les seves intervencions estiguin plantejades de manera que donin peu a continuar amb el debat. 


MAPA INICIAL


AVALUACIÓ INICIAL

QUESTIONS DE DESENVOLUPAMENT BREU


1.     ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.

Si, ho crec. Avui es poden fer infinitat de coses que només fa 20 anys eren inimaginables i amb molta agilitat i rapidesa; estudiar a la universitat des de casa, o des del tren mentre vas a treballar només n’és una d’elles... Els beneficis d’aquest progrés es troben en tots els àmbits medicina, benestar a les llars i qualitat de vida en definitiva

2.     ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?

No hi crec amb la neutralitat ideològica, tota ideologia està emmarcada dins de corrents de pensament diversos als quals ens “adscrivim” en funció d’interessos i necessitats personals (socials, econòmiques...). Les persones som els que fonamentem el que sigui, per tant la fonamentació científica de les tecnològica no crec que pugui ser neutral

3.     Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.

Molt d’acord a secundària, d’acord a primària i s’ha de tenir present a infantil. Cal no oblidar que existeix un món real que precedeix al virtual que conté molta informació i la capacitat d’accedir a la realitat que tenen els alumnes a les diferents edats. (no hi ha milions de processos a fer a P3 abans d’entestar-nos davant d’una PDI??) una mica si, però sense exagerar!


4.     ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?

La necessitat de cercar noves formes de relació que renovin les que van quedant arcaiques i amb mancances i el desconcert que suposa l’assaig-error en provar formes noves que puguin arribar a satisfer de manera global

5.     Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa

Aquella tecnologia que resulta funcional per educar, és a dir, útil en els aprenentatges dels alumnes. El seu objecte d’estudi

6.     Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement

Transmissió del coneixement: el mestre o el llibre expliquen a l’alumne com es fa o com és una cosa, l’alumne rep passivament aquesta informació i fa , o no, l’esforç de memoritzar-la,.
Construcció del coneixement: L’alumne manipula, observa, experimenta, compara... sol o amb companys i arriba a conclusions i al saber a partir de la seva acció o bé de la comprensió de l’acció col·lectiva, la comprensió és l’ampliació d’esquemes de coneixement adquirits anteriorment en tant que els nous s’hi relacionen .

7.     Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".

Molt d’acord. Aprendre a llegir en el context d’una tribu de l’Amazones no pot tenir el sentit que té fer-ho en la nostra societat, on llegir és del tot funcional en un món on el llenguatge escrit apareix per tot arreu. Tot té o perd sentit en funció del context.

8.     ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?

No he pensat en fer-ho perquè tinc bastantes dificultats en aprendre a fer certes coses amb l’ordinador; necessito molt de suport per anar fent algunes coses que m’agradaria fer o que he vist que altres fan, o bé conèixer possibilitats de fer coses que ni se m’han passat pel cap. Vaig escassa de temps i el que més em costa, si ja me’n vaig sortint acabo aparcant-ho o deixant-ho en darrer terme. Tots aquests exemples que surten a la pregunta no sabia ni que es podien fer, però he de dir que quan se m’ha posat a la barretina fer coses que mai havia fet abans, amb algunes instruccions bàsiques i 4 recomanacions que m’ha donat algun company i hores de “trasteig” al final ho he aconseguit!

9.     Comptes amb els coneixements previs que el Pla docent indica per poder ser eficaç durant el desenvolupament de l’assignatura? Fins a quin punt? Pots instal·lar programari, iniciar l’exploració de nou programari pel teu compte, gestionar arxius i comptes amb una actitud positiva cap a web 2.0? Ets capaç de llegir en pantalla (buscar paraules, fer servir l’índex amb hipervincles, moure’t en el document...? i mantenir uns apunts digitals on acumulis la informació de diferents fonts?

Si que me’n vaig sortint, a vegades més torpement que amb soltura... El que no sé fer són els apunts digitals amb informació de diferents fonts, només carpetes amb arxius desats i classificats.


10. Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents:  4  (i per als alumnes)
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: 9
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 5
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: 8
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 6
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 5
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: 4
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: 5
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 4
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 7


11. Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs   que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?
He respost honestament el que crec en cada qüestió per tant ho defensaria en un tribunal, és més, en l’apartat on només s’havia de posar una valoració numèrica de l’1 al 10 m’he quedat amb les ganes de dir el perquè d’aquella puntuació. També és cert que no em sento en absolut experta, ans al contrari, sóc molt conscient de les meves limitacions, per tant crec que probablement després d’un semestre d’estudi algunes concepcions variaran i podré fer més afirmacions amb coneixement de causa o parlar amb una mica més de propietat.


Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?
La primera impressió ha estat una mica desconcertant en tant que jo m’havia imaginat una assignatura on aprendríem a utilitzar programes que resultarien útils per ser utilitzats pels alumnes a les aules però veig que es barregen conceptes com societat, progrés econòmic i social... i això em fa pensar en que el camí que seguirà l’assignatura no és el que m’havia imaginat. La sensació que tinc ara mateix és tant d’incertesa com de curiositat.











PRESENTACIÓ

Hola a tothom!
Sóc la Rosa, així és com m’anomena gairebé tothom, tinc 43 anys, de moment, però per poc temps,  la meva situació familiar és una mica peculiar i no entraré en detalls personals que no crec que siguin de gaire interés per ningú. Visc de dilluns a divendres a Espulgues de Llobregat i els caps de setmana a un poblet de la Conca de Barberà (Vilaverd). Els caps de setmana és quan em dedico de forma intensiva a la UOC.
Sóc mestra d’educació infantil i treballo a l’Ernest Lluch d’Abrera, aquest curs tinc un grup de P3. A la UOC faig 3 assignatures per semestre, aquest semestre faig Noves tecnologies, Politiques educatives i Psicologia de la instrucció.
Fa uns 16 o 17 anys que faig de mestra (ja he perdut el compte) i he estat la major part del temps a infantil, també a primària, però l’experiència de tenir nens a casa no la tinc, no sóc mare.
Treballo força amb l’ordinador, sobretot per la feina, però no tinc una experiencia molt variada, gairebé sempre utilitzo els mateixos programes (word, power point, paint... ah! i “Sant Google” per suposat! i amb els nens jclic, kid pix, visualitzacios de you tube, una ma de contes... he utilitzat la PDI però fent-ne un ús molt limitat en comparació als recursos que té i que jo no domino, gairebé només l’he fet servir de pantalla gran; també he fet enregistraments d’imatge i so i muntatges de vídeo amb el movie maker, retocar fragments de so amb l’audàcity... i crec que aquí s’acaben els meus coneixements.
Fa anys vaig fer un parell de cursos, crec que de 30 hores cada un, relacionats amb les TIC, però del que vaig aprendre el que no he utilitzat ho he oblidat i fa 10  anys ni s’havia sentit parlar de recursos que hi ha actualment a les escoles.
No se m’acut una nova competència que tingui ganes d’aprendre, però m’està bé qualsevol que sigui vàlida per als més petitons (els de primària ja en saben més que jo!)
Tinc dubtes de si puc aportar gran cosa a la resta del grup, ja heu vist què sé mig fer, no gran cosa, però potser puc transmetre ganes d’aprendre!
Em comprometo a prendre’m l’assignatura seriosament, amb això vull dir no fer el mínim per obtenir l’aprovat, sinó aprendre com puc millorar les meves classes sent capaç de fer que els nens utilitzin recursos TIC per aprendre.
El que més m’agrada de les TIC és com motiven als alumnes (masses vegades ens queixem que estan desmotivats, i aquí tenim una mica la panacea)
El meu desig... dominar una mica més, guanyar en seguretat i no haver d’anar sempre darrera d’algú demanant-li com es fa això i allò altre.
A l’opció personalitza encara no hi he anat mai, ni m’havia fixat que hi fos, però em comprometo a anar a trastejar en breu i a veure si puc personalitzar alguna cosa! Crec que ens demanes això perquè n’hi deu haver més de 4 com jo que no hi hem anat mai i segur que hi ha coses útils, es tracta de fer-les servir!
Fins aquí la meva presentació... Ens veiem per aquí!
Fins aviat!