diumenge, 25 d’octubre del 2015

OBJECTIUS QUE EM PROPOSO

Considero que en aquests centres es fa una tasca molt important d’ajuda a necessitats específiques a nens i adolescents que no poden rebre aquesta atenció tant individualitzada i terapèutica des de les mateixes escoles. Intervenen en varietat de trastorns i ofereixen un ajut incommensurable a alumnes que, per les seves particularitats, presenten dificultats a l’escola.
És l’oportunitat de conèixer diferents mètodes d’ajuda apropiats a diferents característiques individuals.

QUÈ EM PROPOSO DONCS...

Conèixer el centre psicopedagògic i estar en situació de poder descriure’l
En aquesta fase em proposo situar-me i realitzar una primera valoració de necessitats conjuntament amb la responsable del centre i tot seguit començar a familiaritzar-me amb ell, ja sigui a partir de tot el recull d’informació extret de referents bibliogràfics i de les observacions del propi centre.

Hauré de:
Conèixer les diferents  professionals del centre.
Definir els objectius de les intervencions i les fases del pla de treball.
Conèixer l’àmbit de treball (materials emprats, els objectius específics, els alumnes amb necessitats educatives, els informes d’aquests alumnes…) i els recursos existents.
Conèixer la diagnosi feta en aquests alumnes i en el cas en concret que ens ocupa.

Justificació: És imprescindible per a dur a terme un correcte procés d’intervenció

Conèixer la programació de la reeducació pedagògica i observació d’algunes intervencions.
El que em proposo en aquesta fase és tractar de veure la consistència teòrica i pràctica de la proposta metodològica duta a terme, és a dir si aquesta és coherent, si les diferents modalitats d’intervenció són variades i tenen en compte les especificats dels alumnes…

Hauré de:
Conèixer les metodologies d’intervenció al centre segons les necessitats dels alumnes.
Observar per tal de conèixer les respostes a les següents preguntes: Què s’està fent al centre?
Com? Quan? Per què? Amb qui?

JustificacióCrec que és molt important per tal de conèixer la filosofia del centre i poder adaptar-me a ella.

METODOLOGIA
Fer una revisió de la programació de la reeducació pedagògica per treballar amb l’alumnat del centre.
Revisió i lectura de materials bibliogràfics.
Observacions sistemàtiques en el centre i recollida d’informacions on es duu a terme la reeducació i la prèvia preparació de les sessions.


QUÈ M'HA PORTAT A FER LES PRÀCTIQUES AL CENTRE LEXIS?

Ja us he parlat a la presentació de les meves inquietuds com a mestra, que, en certa manera, m'han ajudat a començar a resoldre les diverses assignatures que he anat cursant; però hi ha molt més, a les aules et trobes quantitat de circumstàncies que suposen pals a les rodes del desenvolupament d'alguns nens i això fa que aquests nens requereixin mesures específiques... i els coneixements que tinc continuo percebent-los com a limitats.

DE QUINES CIRCUMSTÀNCIES PARLO?
Està clar que poden ser moltes: culturals, socioeconòmiques, cognitives... i el cert és que m'agradaria aprofundir molt més, i ho continuaré fent, per plantar cara a totes elles, perquè no hi ha curs en el que no t'hi hagis d'enfontar.
En l'etapa d'infantil ja et trobes amb alumnes als qui els costa adquirir la consciència fonològica, que tenen dificultat amb el traç, que els costa mantenir l'atenció el temps suficient per arribar a integrar informació procedent de l'observació i la manipulació, que la seva impulsivitat va més enllà de la pròpia de l'edat... i m'ha passat en masses ocasions, que quan aquests alumnes arriben a CM estem parlant de dislèxies, TDAH... i calen les reeducacions que es fan, per exemple, al centre LEXIS (entre altres mesures).
Si bé a infantil la magnitud de la dificultat en aquests nens, a vegades no ha estat suficient per fer un diagnòstic si que estava clar que existia una dificultat, per tant, era lícit intervenir i intervenir de forma primerenca pot suposar prendre mesures de caràcter preventiu (evitant mals majors).
El centre Lexis m'ofereix l'oportunitat d'ampliar el coneixement sobre com plantar cara a una dislèxia, a una disortografia a un TDAH... Tot i que en aquest centre es treballa fonamentalment a nivell correctiu, en etapes evolutives en què, malauradament, els problemes ja estan força consolidats, com a mestra em proporciona també recursos per actuar, des del meu àmbit professional actual, a nivell preventiu.
I una altra qüestió, que seria la fonamental en la meva formació com a psicopedagoga:
- Com assessorar sense una motxilla de recursos pràctics per afrontar l'ensenyament-aprenentatge d'un infant afectat d'algun trastorn o deficiència?

I PARLANT DE L'ASSESSORAMENT
Un altra tema que m'interessa molt i molt són les estratègies que ha de desenvolupar un psicopedagog a l'hora de dur a terme un bon treball en xarxa:
Per a dur a terme un bon treball en xarxa cal, d'entrada, ser capaç de:
- Consensuar amb altres professionals implicats en la intervenció quin és el problema clau
- Consensuar possibles solucions
- Construir un pla de treball conjunt.
- Definir l'àmbit d'actuació de cada servei implicat tot establint ponts comunicatius entre diferents serveis, família...
Quasi res!
No sé com us sentiríeu vosaltres davant de la possibilitat d'haver de dur a terme un treball així, però jo ara mateix, sense veure abans «com es fa», sincerament, incompetent...
(intueixo que no és gens fàcil, i m'ho confirma la meva tutora en una de les entrevistes que he mantingut amb ella...)

Malauradament, l'aprenentatge en aquest sentit l'hauré de fer de forma indirecta, doncs l'horari laboral només em permet assistir a les sessions de reeducació, i difícilment podré assistir a reunions de la meva tutora amb altres professionals. Ja anirem veient com evoluciona aquest aprenentatge...

dissabte, 24 d’octubre del 2015

DESCRIPCIÓ DEL CONTEXT


Conèixer el què s’està fent i com s’està fent al centre on realitzo les meves pràctiques és bàsic i fonamental perque pugui arribar a assolir els objectius d’aquesta asignatura...

Fa ben poc que les vaig començar, en realitat només porto 5 sessions de tres hores cada una, però la bona predisposició de la meva tutora a ajudar-me i explicar-me, d’accedir a entrevistes i de respondre a preguntes tant presencialment, com via mail... així com l’observació en les sessions de reeducació amb diferents nens m’han donat una idea força acurada del desenvolupament de la tasca d’aquest centre, amb qui es fa... Tot plegat ha constituït la via per accedir a la informació que necesitava per l’elaboració de la PAC 1 i que ara us presento aquí per tal de fer-vos cinc cèntims d’aquest petit centre, que, en la mesura de les seves possibilitats, considero que realitza una gran tasca...

ON FAIG LES PRÀCTIQUES?
La meva experiència com a estudiant  en pràctiques de la llicenciatura de Psicopedagogia s’emmarca en un dels “espais” que contribueixen als processos d’aprenentatge propis de l’educació formal, per tant, en el context de l’educació formal, concretament al Centre Lexis, que es troba situat a l’Avinguda Camí Fondo, 6 1r – 2a, al bell mig de Martorell.
Lexis ofereix atenció psicològica i logopèdica principalment a la població infanto-juvenil.
Es tracta d’un centre privat que atén individualment, donant suport específic, a nens i nenes des de l’etapa infantil fins a batxillerat, que mostren diverses dificultats d’aprenentatge i/o problemes emocionals.

Està especialitzat en:
- Dificultats i trastorns de l’aprenentatge: dislèxia, discalcúlia, TDA/H
- Trastorns o dificultats en el llenguatge oral (forma, contingut i ús).
- Altres dificultats que incideixen en el rendiment acadèmic.
- Psicologia infantil.
- Retard maduratiu
- Retard cognitiu  global

Els alumnes que acudeixen al centre solen ser de Martorell mateix i pobles de les rodalies; el nivell sociocultural de les famílies és heterogeni. Des de professionals qualificats (metges, infermeres, mestres...) a treballadors  no qualificats.
Alguns dels alumnes tenen ajuts, les beques MEC per alumnes amb necessitat específica  de suport educatiu, a més, per iniciativa del centre, alguns alumnes amb molts  baixos recursos econòmics reben una reducció en el cost de les sessions.

Aquests alumnes solen acudir al centre bàsicament per les següents vies:
·   Per recomanació de l’EAP que intervé a l’escola on estan matriculats quan es detecta un problema i/o dificultat.
·   Per iniciativa de les famílies quan s’adonen que el seu fill/a requereix un suport extra. En aquests casos se’ls fa l’avaluació, el diagnòstic i, si s’escau, el tractament, teràpia, reforç, reeducació...
·   Per recomanació d’algun professional de l’àmbit escolar (mestra-tutora, MEE...)
·   Per recomanació del pediatra, CDIAP (quan se’ls dóna l’alta per edat i convé una continuïtat en el treball que es duia a terme des d’aquesta institució), altres centres on se’ls ha fet el diagnòstic (UTAE...) que, tot i que tenen servei de reeducació, en ocasions, el desplaçament a Barcelona per a vàries sessions mensuals pot resultar complicat... en aquests casos, el centre Lexis és un dels centres de referència del Baix Llobregat

En el centre Lexis hi treballen 4 professionals. Entre elles hi comptem la directora (la meva tutora) amb funcions d’assessorament, coordinació i horari destinat a reeducacions de nens/es, psicòloga, logopedes...
Aquest curs escolar, en funció de la demanda del centre el servei és el següent:
Psicòloga 1 de dilluns a divendres de 4 a 9
Logopeda 1 dilluns i divendres de 4 a 9
Logopeda 2 dimarts i dijous de 4 a 9
Psicòloga 2 de dilluns a dijous de 4 a 9
L’autoritat de la institució, en aquest cas, és la pròpia directora del centre com a última responsable del servei que s’ofereix.

He pogut comprovar que tant la meva tutora, com les professionals del centre, treballen de manera constructivista, a partir de procediments que permeten a l’infant adquirir progressivament més destresa justament en aquells processos d’aprenentatge que els suposen més dificultat, rebent en tot moment una ajuda i suport exclusiu en les sessions individuals,  tenint en compte la globalitat de l’infant i des d’un model col·laboratiu de l’assessorament en el que es fa imprescindible la coordinació entre diferents nínxols relatius a l’infant per tal de donar un bon acompanyament a l’alumne des de diferents sistemes que és el que promourà l’aprenentatge significatiu.

El que persegueix la directora del centre Lexis és oferir un suport educatiu i personal, real, eficaç i vàlid per a aquells infants i joves amb dificultats d’aprenentatge degudes a diferents trastorns i/o causes.
Així doncs, la seva finalitat és desenvolupar una acció efectiva que ajudi als alumnes atesos a pal·liar les diferents problemàtiques;  això ho fa des d’una visió integral i constructivista de l’aprenentatge i alhora, considerant cada cas de manera individualitzada i específica.

Entre el que fa dins l’equip de treball la figura del psicopedagog té una rellevància especial en les funcions d’anàlisi, diagnòstic, avaluació, orientació i seguiment. A més d’aquestes tasques, fa atenció individual als propis alumnes i tasques de coordinació contínua amb escoles i EAPs, creant un veritable treball en xarxa. Més concretament:
·          Amb els infants:
Dur a terme una valoració per detectar les necessitats particulars des d’una perspectiva individualitzada en cada cas, a través de la interacció i l’observació amb l’alumne i la passació de proves estandaritzades i, si s’escau, a través d’entrevistes amb serveis externs, per tal d’elaborar un pla de treball individualitzat i adient a cada necessitat concreta.
Dissenyar un pla de treball seleccionant els objectius a assolir  i escollir aquelles activitats i materials que més s’ajustin a les necessitats de cada alumne per a dur a terme les reeducacions.
Dur a terme el seguiment de la implementació d’aquest pla, ho fa a través de l’observació diària, dels registres  i les coordinacions periòdiques amb el personal del centre.
·          Amb altres agents:
Coordinar-se amb les escoles: Es reserva un espai de coordinació amb les tutores de cada infant. La periodicitat de les coordinacions amb les tutores sol ser segons la necessitat del nen però s’intenta com a mínim una trimestral.
Valorar periòdicament i conjuntament amb la resta de professionals del centre,  el procés de treball que s'està duent a terme en els diferents casos així com el grau de procés de millora de cada alumne i, si s’escau, s’estableixen pautes de millora i/o modificacions del pla inicial per tal d’optimitzar resultats.
Informa i assessora les famílies dels alumnes sobre el procés i el desenvolupament de la intervenció. En aquestes reunions no hi ha una periodicitat establerta, sinó que hi ha comunicació contínua i es proposen quan es creu necessari.
Es coordina amb altres serveis externs (EAPs): Són coordinacions amb periodicitat flexible, segons les necessitats.


Teoria ecològica de Bronfenbrenner, 1987
Aquest seguit de tasques estan fonamentades d’acord a unes bases teòriques de referència: Parteixen d’una perspectiva individualitzada i específica de cada cas però situada dins d’una visió sistèmica, és a dir, tenint en compte l’alumne dins el seu context de desenvolupament (família escola...). Des d’aquesta posició, prenen tanta rellevància les capacitats (competència comunicativa, intel·lectual, adaptativa...) de cada alumne, com les interaccions que es donen en els entorns on creix i es desenvolupa. D’aquí la necessitat de coordinació amb altres agents per no tractar de forma fragmentària la globalitat complexa que és l’ésser humà, i així poder garantir l’atenció adequada de cada alumne per assegurar l’efectivitat dels plans de treball.

Així doncs, la seva missió consisteix en respondre de manera òptima a les necessitats d’aprenentatge, emocionals, socials i individuals de cada infant, aconseguint que la intervenció sigui eficaç i es donin uns indicadors de millora que permeti a cada infant disposar de més recursos per abordar els aprenentatges en l’àmbit escolar i la màxima funcionalitat en les activitats de la vida diària, segons de quin cas es tracti, bàsicament mitjançant:
· La detecció de dificultats d’aprenentatge i desenvolupament concretes de cada infant i presa de decisions per tal que aquest alumne tingui els suports necessaris.
· Acompanyament i assessorament a les famílies i als tutors en relació a la demanda.
·   La coordinació amb altres serveis que també poden atendre l’infant i la família (escoles i EAPs).

PRESENTACIÓ

Sóc la Rosa, mestra des de fa 18 anys...
En tot aquest temps he dedicat la meva vida professional a acompanyar nens i nenes de l’etapa infantil en el seu desenvolupament i he de dir que amb molta alegria perquè es tracta d’una etapa en la que la recompensa emocional que et donen és molt gran... Se’m fa difícil fer el recompte de quants nens i nenes han passat per les diverses aules en les que he exercit, tot i que cadascun d’ells ha deixat la seva empremta en algun raconet meu i m’han ajudat mica en mica a formar-me professionalment (més del que pugui formar cap Universitat). Aquesta formació que m’han proporcionat ha estat amb una metodología molt senzilla, però del tot eficaç: Vivim plegats cada dia i els dubtes i la necessitat de resoldrel’s ja aniran venint sols... I com va dir Aristòtil ja fa molts segles “el dubte és la base de tot coneixement
Els meu gran dilema: 
Com ho faig per atendre tots aquests aspectes que provoquen diferències entre els infants i que donen com a conseqüència unes necessitats també diverses?
Calia fer alguna cosa per resoldre'l:
Amb els anys vas provant maneres de fer en funció de les tendències, seguint recomanacions, valorant resultats... i moltes vegades, sentint-te desbordada i ineficaç...
Ja fa 4 anys, juntament amb unes companyes de cicle, vam emprendre un nou viatge: els estudis de psicopedagogIa. Ara mateix sembla sembla un suspir, però han estat PACs i més PACs, caps de setmana a l’ordinador i poca festa... Però em sembla que poc o molt he millorat a l’hora de comprendre els nens i fer-los un acompanyament més ajustat. Això em satisfà i m’omple de l’entusiasme que m’ha mantingut a l’ordinador taaaaants caps de setmana.  He fet el primer passet per resoldre una mica el meu gran dilema... així que vaig per bon camí, però encara en queda, i tant que en queda!
El proper tram: les pràctiques, que ja he començat amb tant d’entusiasme com al començament de psicopedagogía. Ja us aniré explicant...