diumenge, 25 d’octubre del 2015

QUÈ M'HA PORTAT A FER LES PRÀCTIQUES AL CENTRE LEXIS?

Ja us he parlat a la presentació de les meves inquietuds com a mestra, que, en certa manera, m'han ajudat a començar a resoldre les diverses assignatures que he anat cursant; però hi ha molt més, a les aules et trobes quantitat de circumstàncies que suposen pals a les rodes del desenvolupament d'alguns nens i això fa que aquests nens requereixin mesures específiques... i els coneixements que tinc continuo percebent-los com a limitats.

DE QUINES CIRCUMSTÀNCIES PARLO?
Està clar que poden ser moltes: culturals, socioeconòmiques, cognitives... i el cert és que m'agradaria aprofundir molt més, i ho continuaré fent, per plantar cara a totes elles, perquè no hi ha curs en el que no t'hi hagis d'enfontar.
En l'etapa d'infantil ja et trobes amb alumnes als qui els costa adquirir la consciència fonològica, que tenen dificultat amb el traç, que els costa mantenir l'atenció el temps suficient per arribar a integrar informació procedent de l'observació i la manipulació, que la seva impulsivitat va més enllà de la pròpia de l'edat... i m'ha passat en masses ocasions, que quan aquests alumnes arriben a CM estem parlant de dislèxies, TDAH... i calen les reeducacions que es fan, per exemple, al centre LEXIS (entre altres mesures).
Si bé a infantil la magnitud de la dificultat en aquests nens, a vegades no ha estat suficient per fer un diagnòstic si que estava clar que existia una dificultat, per tant, era lícit intervenir i intervenir de forma primerenca pot suposar prendre mesures de caràcter preventiu (evitant mals majors).
El centre Lexis m'ofereix l'oportunitat d'ampliar el coneixement sobre com plantar cara a una dislèxia, a una disortografia a un TDAH... Tot i que en aquest centre es treballa fonamentalment a nivell correctiu, en etapes evolutives en què, malauradament, els problemes ja estan força consolidats, com a mestra em proporciona també recursos per actuar, des del meu àmbit professional actual, a nivell preventiu.
I una altra qüestió, que seria la fonamental en la meva formació com a psicopedagoga:
- Com assessorar sense una motxilla de recursos pràctics per afrontar l'ensenyament-aprenentatge d'un infant afectat d'algun trastorn o deficiència?

I PARLANT DE L'ASSESSORAMENT
Un altra tema que m'interessa molt i molt són les estratègies que ha de desenvolupar un psicopedagog a l'hora de dur a terme un bon treball en xarxa:
Per a dur a terme un bon treball en xarxa cal, d'entrada, ser capaç de:
- Consensuar amb altres professionals implicats en la intervenció quin és el problema clau
- Consensuar possibles solucions
- Construir un pla de treball conjunt.
- Definir l'àmbit d'actuació de cada servei implicat tot establint ponts comunicatius entre diferents serveis, família...
Quasi res!
No sé com us sentiríeu vosaltres davant de la possibilitat d'haver de dur a terme un treball així, però jo ara mateix, sense veure abans «com es fa», sincerament, incompetent...
(intueixo que no és gens fàcil, i m'ho confirma la meva tutora en una de les entrevistes que he mantingut amb ella...)

Malauradament, l'aprenentatge en aquest sentit l'hauré de fer de forma indirecta, doncs l'horari laboral només em permet assistir a les sessions de reeducació, i difícilment podré assistir a reunions de la meva tutora amb altres professionals. Ja anirem veient com evoluciona aquest aprenentatge...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada