dissabte, 24 d’octubre del 2015

DESCRIPCIÓ DEL CONTEXT


Conèixer el què s’està fent i com s’està fent al centre on realitzo les meves pràctiques és bàsic i fonamental perque pugui arribar a assolir els objectius d’aquesta asignatura...

Fa ben poc que les vaig començar, en realitat només porto 5 sessions de tres hores cada una, però la bona predisposició de la meva tutora a ajudar-me i explicar-me, d’accedir a entrevistes i de respondre a preguntes tant presencialment, com via mail... així com l’observació en les sessions de reeducació amb diferents nens m’han donat una idea força acurada del desenvolupament de la tasca d’aquest centre, amb qui es fa... Tot plegat ha constituït la via per accedir a la informació que necesitava per l’elaboració de la PAC 1 i que ara us presento aquí per tal de fer-vos cinc cèntims d’aquest petit centre, que, en la mesura de les seves possibilitats, considero que realitza una gran tasca...

ON FAIG LES PRÀCTIQUES?
La meva experiència com a estudiant  en pràctiques de la llicenciatura de Psicopedagogia s’emmarca en un dels “espais” que contribueixen als processos d’aprenentatge propis de l’educació formal, per tant, en el context de l’educació formal, concretament al Centre Lexis, que es troba situat a l’Avinguda Camí Fondo, 6 1r – 2a, al bell mig de Martorell.
Lexis ofereix atenció psicològica i logopèdica principalment a la població infanto-juvenil.
Es tracta d’un centre privat que atén individualment, donant suport específic, a nens i nenes des de l’etapa infantil fins a batxillerat, que mostren diverses dificultats d’aprenentatge i/o problemes emocionals.

Està especialitzat en:
- Dificultats i trastorns de l’aprenentatge: dislèxia, discalcúlia, TDA/H
- Trastorns o dificultats en el llenguatge oral (forma, contingut i ús).
- Altres dificultats que incideixen en el rendiment acadèmic.
- Psicologia infantil.
- Retard maduratiu
- Retard cognitiu  global

Els alumnes que acudeixen al centre solen ser de Martorell mateix i pobles de les rodalies; el nivell sociocultural de les famílies és heterogeni. Des de professionals qualificats (metges, infermeres, mestres...) a treballadors  no qualificats.
Alguns dels alumnes tenen ajuts, les beques MEC per alumnes amb necessitat específica  de suport educatiu, a més, per iniciativa del centre, alguns alumnes amb molts  baixos recursos econòmics reben una reducció en el cost de les sessions.

Aquests alumnes solen acudir al centre bàsicament per les següents vies:
·   Per recomanació de l’EAP que intervé a l’escola on estan matriculats quan es detecta un problema i/o dificultat.
·   Per iniciativa de les famílies quan s’adonen que el seu fill/a requereix un suport extra. En aquests casos se’ls fa l’avaluació, el diagnòstic i, si s’escau, el tractament, teràpia, reforç, reeducació...
·   Per recomanació d’algun professional de l’àmbit escolar (mestra-tutora, MEE...)
·   Per recomanació del pediatra, CDIAP (quan se’ls dóna l’alta per edat i convé una continuïtat en el treball que es duia a terme des d’aquesta institució), altres centres on se’ls ha fet el diagnòstic (UTAE...) que, tot i que tenen servei de reeducació, en ocasions, el desplaçament a Barcelona per a vàries sessions mensuals pot resultar complicat... en aquests casos, el centre Lexis és un dels centres de referència del Baix Llobregat

En el centre Lexis hi treballen 4 professionals. Entre elles hi comptem la directora (la meva tutora) amb funcions d’assessorament, coordinació i horari destinat a reeducacions de nens/es, psicòloga, logopedes...
Aquest curs escolar, en funció de la demanda del centre el servei és el següent:
Psicòloga 1 de dilluns a divendres de 4 a 9
Logopeda 1 dilluns i divendres de 4 a 9
Logopeda 2 dimarts i dijous de 4 a 9
Psicòloga 2 de dilluns a dijous de 4 a 9
L’autoritat de la institució, en aquest cas, és la pròpia directora del centre com a última responsable del servei que s’ofereix.

He pogut comprovar que tant la meva tutora, com les professionals del centre, treballen de manera constructivista, a partir de procediments que permeten a l’infant adquirir progressivament més destresa justament en aquells processos d’aprenentatge que els suposen més dificultat, rebent en tot moment una ajuda i suport exclusiu en les sessions individuals,  tenint en compte la globalitat de l’infant i des d’un model col·laboratiu de l’assessorament en el que es fa imprescindible la coordinació entre diferents nínxols relatius a l’infant per tal de donar un bon acompanyament a l’alumne des de diferents sistemes que és el que promourà l’aprenentatge significatiu.

El que persegueix la directora del centre Lexis és oferir un suport educatiu i personal, real, eficaç i vàlid per a aquells infants i joves amb dificultats d’aprenentatge degudes a diferents trastorns i/o causes.
Així doncs, la seva finalitat és desenvolupar una acció efectiva que ajudi als alumnes atesos a pal·liar les diferents problemàtiques;  això ho fa des d’una visió integral i constructivista de l’aprenentatge i alhora, considerant cada cas de manera individualitzada i específica.

Entre el que fa dins l’equip de treball la figura del psicopedagog té una rellevància especial en les funcions d’anàlisi, diagnòstic, avaluació, orientació i seguiment. A més d’aquestes tasques, fa atenció individual als propis alumnes i tasques de coordinació contínua amb escoles i EAPs, creant un veritable treball en xarxa. Més concretament:
·          Amb els infants:
Dur a terme una valoració per detectar les necessitats particulars des d’una perspectiva individualitzada en cada cas, a través de la interacció i l’observació amb l’alumne i la passació de proves estandaritzades i, si s’escau, a través d’entrevistes amb serveis externs, per tal d’elaborar un pla de treball individualitzat i adient a cada necessitat concreta.
Dissenyar un pla de treball seleccionant els objectius a assolir  i escollir aquelles activitats i materials que més s’ajustin a les necessitats de cada alumne per a dur a terme les reeducacions.
Dur a terme el seguiment de la implementació d’aquest pla, ho fa a través de l’observació diària, dels registres  i les coordinacions periòdiques amb el personal del centre.
·          Amb altres agents:
Coordinar-se amb les escoles: Es reserva un espai de coordinació amb les tutores de cada infant. La periodicitat de les coordinacions amb les tutores sol ser segons la necessitat del nen però s’intenta com a mínim una trimestral.
Valorar periòdicament i conjuntament amb la resta de professionals del centre,  el procés de treball que s'està duent a terme en els diferents casos així com el grau de procés de millora de cada alumne i, si s’escau, s’estableixen pautes de millora i/o modificacions del pla inicial per tal d’optimitzar resultats.
Informa i assessora les famílies dels alumnes sobre el procés i el desenvolupament de la intervenció. En aquestes reunions no hi ha una periodicitat establerta, sinó que hi ha comunicació contínua i es proposen quan es creu necessari.
Es coordina amb altres serveis externs (EAPs): Són coordinacions amb periodicitat flexible, segons les necessitats.


Teoria ecològica de Bronfenbrenner, 1987
Aquest seguit de tasques estan fonamentades d’acord a unes bases teòriques de referència: Parteixen d’una perspectiva individualitzada i específica de cada cas però situada dins d’una visió sistèmica, és a dir, tenint en compte l’alumne dins el seu context de desenvolupament (família escola...). Des d’aquesta posició, prenen tanta rellevància les capacitats (competència comunicativa, intel·lectual, adaptativa...) de cada alumne, com les interaccions que es donen en els entorns on creix i es desenvolupa. D’aquí la necessitat de coordinació amb altres agents per no tractar de forma fragmentària la globalitat complexa que és l’ésser humà, i així poder garantir l’atenció adequada de cada alumne per assegurar l’efectivitat dels plans de treball.

Així doncs, la seva missió consisteix en respondre de manera òptima a les necessitats d’aprenentatge, emocionals, socials i individuals de cada infant, aconseguint que la intervenció sigui eficaç i es donin uns indicadors de millora que permeti a cada infant disposar de més recursos per abordar els aprenentatges en l’àmbit escolar i la màxima funcionalitat en les activitats de la vida diària, segons de quin cas es tracti, bàsicament mitjançant:
· La detecció de dificultats d’aprenentatge i desenvolupament concretes de cada infant i presa de decisions per tal que aquest alumne tingui els suports necessaris.
· Acompanyament i assessorament a les famílies i als tutors en relació a la demanda.
·   La coordinació amb altres serveis que també poden atendre l’infant i la família (escoles i EAPs).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada