diumenge, 29 de novembre del 2015

A CADA EDAT, UNA ACTUACIÓ DIFERENT


Cal parlar de dislèxia només quan es compleix la definició senzilla: nen que no aprèn a llegir, amb intel·ligència normal i cap altre problema que expliqui la dificultat.
La dislèxia va unida en ocasions a altres problemes d'aprenentatge escolar, tals com la disgrafía (dificultats en el traçat correcte de les lletres, en el paral·lelisme de les línies, en la grandària de les lletres, en la pressió de l'escriptura...) i en fases posteriors apareix la disortografía (dificultats per a l'ús correcte de les regles d'ortografia, des de les quals es diuen d'ortografia natural a les de nivell més complex.) 

A l'aula la dislèxia es pot detectar inicialment pel retard en l'aprenentatge de la lecto-escriptura, les peculiaritats que es donen quan aconsegueix iniciar l'aprenentatge, la lentitud, la tendència al lletreig, l'escassa comprensió lectora deguda a la falta de ritme , l'absència de puntuació. A mesura que els cursos passen, els problemes s'aguditzen, ja que l'estudi, i el treball escolar en general es basa en les habilitats que el nen no té i es retarda progressivament. Així, la dificultat lectora, la manca de comprensió, duen a dolents resultats escolars, un mal autoconcepte, actituds de desgana i conductes en ocasions, disruptives, perturbadores del bon funcionament del clima de l'aula.
RECURSOS DE PSICOPEDAGOGIA. xtec.cat
Hi trobareu exemples de com detectar-la, del treball que s'ha de fer a les diferents edats....

DISLÈXIA: INTERVENCIÓ Aquest video va ser elaborat per l'Instituto de Neurología Cognitiva (INECO) va ser editat amb motiu de la presentació sobre dificultats de l'aprenentatge de la lectura que un grup de treball va realitzar per a una assignatura:  "Trastorns i dificultats de l'aprenentatge en la infància"

VEURE EL VÍDEO


SÍNTESI D'ACTIVITATS QUE ES DUEN A TERME A LEXIS EN FUNCIÓ DE LES EDAT I DEL NIVELL D'HABILITAT
Tot el seguit de recursos que us he presentat en les entrades anteriors responen fonamentalment  a la seguent base teòrica:
 
En la dislèxia és fonamental incidir de forma preventiva. El principal requisit per a la lectura és la conciencia fonològica, per a aquest treball, quan els nens són petits, es treballa a nivell oral (treball de rimes, derivar paraules, picar síl.labes...)
El treball de la conciència fonológica cal no deixar-lo de banda encara que es doni per après, de més grans l’hem d’augmentar, tant de forma oral com escrita i és molt important el treball de l’automatització de la mecánica lectora; per tant, continuarem treballant amb recursos similars als de quan eren petits i per altra banda s’ha de procurar que el nen practiqui el màxim possible amb la lectura en veu alta.
Tant en aquest moment com més endavant, és fonamental que els nens llegeixin molt per tal de millorar les habilitats (i la forma de fer-ho és amb la pràctica); Però quan parlem de dislèxics la cosa es complica, per a ells això és una tasca esgotadora i poc grata... Així doncs, és fonamental trobar textos adequats a les capacitats i els interessos de cada nen i concienciar a pares i mestres de les dificultats del nen en qüestió, de manera que no se li exigeixi per sobre de les seves possibilitats ni l’exposem a situacions que el facin sentir inferior a la resta de companys.
Més enllà dels 10 anys ja serà més difícil augmentar la conciència fonológica i l’automatització de la lectura; és per això que a partir d’aquest moment els objectius principals (tot i que a Lèxis no es renuncia a aquest treball) seràn uns altres: Ara ens centrarem en l’ensenyament d’estratègies per a la comprensió de textos (recerca de paraules clau en un text, subratllat, resum...) 

ALGUNES RECOMANACIONS PER A PARES I MESTRES D'ALUMNES DISLÈXICS:
Centrar-nos en l’assoliment d’estratègies de compensació dels dèficits com a complement de la reeducació: Són totes aquelles que, sense modificar la capacitat deficitària del nen/a li facil.liten una adaptació a la vida diària recolzant-se en els seus punts forts.
Alguns exemples poden ser calculadores, gravadores de veu, taules de dades o un adult ajudant-lo amb la lectura del material d’estudi...
Un maldecap important per qui pateix el trastorn de la dislèxia és l’ortografia... En aquest sentit, permetre que escriguin emprant processadors de textos, perquè tenen la possibilitat de corregir instantàniament molts errors ortogràfics i ajudar a escriure amb el suport de diccionaris personalitzats i temàtics que suggereixen paraules.

dissabte, 28 de novembre del 2015

EL TREBALL PER A LA COMPRENSIÓ LECTORA

ACTIVITATS DESTINADES A ALUMNES AMB DIFICULTATS LECTORES QUE JA ESTAN A L'ESO

PER RESPONDRE A LES PREGUNTES CAL FER INFERÈNCIES

 

En aquestes frases apareixen diferents acepcions d'una mateixa paraula; cal inferir el significat pel context.







Altres activitats consistirien en trobar la paraula clau de cada paràgraf d'un text, subratllar les paraules imprescindibles que ens indiquen de què ens parla cada paràgraf... Tot amb l'objectiu que l'alumne comprengui el que està llegint i que sàpiga diferenciar la informació important de la superficial.
L'activitat, alhora constitueix una tècnica d'estudi. Un exemple:

 

dijous, 26 de novembre del 2015

LA DITXOSA ORTOGRAFIA, QUIN MALDECAP!

En tot aquest temps he pogut veure com tots els nens aprenen una setmana la regla de la "r"  la erre simple i la "rr" doble erre i a la setmana següent, tot i que poden recordar-la (en algunes ocasions amb ajuda) no són capaços d'aplicar-la quan escriuen... I el mateix passa amb els sons de la "g" i la "j". Quina creu!

No passa res, continuem insistint; costa molt aconseguir automatitzar, però no és impossible!

AQUÍ UNS EXEMPLES:





amb aquests llistats de paraules el que es fa és que es llegeixen durant moltes sessions amb l'objectiu que es vagin fixant, tan per poder ser llegides amb lliïdesa com per tenir una imatge visual de la seva ortografia per minimitzar els errors ortogràfics en l'escriptura.

UN ALTRE RECURS LÚDIC I MOLT DIVERTIT: EL PARXÍS ORTOGRÀFIC








EL TREBALL DE L'ATENCIÓ

Cal fer un treball específic de l'atenció amb els dislèxics?

Sembla que si, la memòria de treball està alterada :( 

UN EXEMPLE DE COM HO HEM ESTAT TREBALLANT:














LES PARAULES AMAGADES S'UTILITZEN TANT PEL TREBALL DE L'ATENCIÓ COM PER LA LECTURA. En el cas de la lectura, es treballa fonamentalment la ruta fonològica, però quan la global ja està força activada es trobarà la paraula amagada per aquesta ruta. Però cal atenció!





es pot donar la pista de si es tracta de fruites, prendes de vestir... o no!


diumenge, 22 de novembre del 2015

L'ENTRENAMENT DE LA LECTURA PER RUTA FONOLÒGICA

L'activitat estrella perquè els alumnes millorin en la descodificació fonètica és la lectura de PSEUDOPARAULES






La lectura de pseudoparaules tambés segueix un ordre de dificultat ascendent, es comença per paraules de menys síl.labes i es van allargant en la mesura que el nen va millorant...
Però la dificultat no està només en la longitud, sinó en la complexitat de les síl.labes que la composen.

ORDRE DE DIFICULTAT LÒGIC

1) Monosil.labs de síl.laba directa (consonant-vocal)
2) Monisílabs de síl.laba  inversa (vocal-consonant)
3) Monosíl.labs de síl.laba trabada (consonant-consonant-vocal)

4) Bisíl.labs de síl.laba directa
5) Bisíl.labs de síl.laba indirecta
6) Bisíl.labs de síl.laba trabada

i el mateix ordre amb trisíl.labs i polisíl.labs

La lectura d'aquest tipus de paraules es pot fer a la velocitat que requereixi cada alumne i es pot anar incrementat la dificultat també llegint al ritme que marqui el METRÒNOM. El metrònom es pot posar a diferents velocitats i també es pot llegir a síl.laba per pulsació o bé a paraula per pulsació... Tot dependrà de cada nen (l'edat, l'habilitat...)
 
el recurs del metrònom tant es pot fer servir per pseudoparaules com per paraules reals, com per marcar el ritme en la lectura d'un text...




ALTRES EXEMPLES D'ACTIVITATS PER AL TREBALL DE LA RUTA FONOLÒGICA


quina lletra les distingeix?


forma paraules amb les lletres que disposes



Aquí cal trobar quina d'elles té l'estructura correcta per poder posar les lletres que falten i que la paraula quedi ben escrita



fer inferències de les lletres que falten




troba els errors


EL TREBALL DE LA SÍL.LABA AJUDA A DECODIFICAR AMB MÉS RAPIDESA QUE FONOLÒGICAMENT.
Aprendre a fer una lectura sil.làbica és un recurs més eficaç que la ruta fonològica davant la dificultat en la decodificació global